En färskvara kan beställas i hel bit eller större kvantitet, och sedan delas upp och packas för att säljas i butik. Den hela biten/större kvantiteten är inte avsedd att säljas till konsument. Färskvaran i hel bit/större kvantitet och den butikspackade färskvaran ges varsitt unikt GTIN. Observera att eftersom färskvaran i hel bit/större kvantitet varierar i vikt och inte passerar en utgångskassa ska den identifieras med GTIN-14. Artikelnumret ska inledas med siffran 9 för att indikera att artikeln varierar i vikt.
Exempel 1: Butiken beställer en hel ost och delar upp och förpackar osten till mindre bitar som sedan säljs per vikt. Den hela osten och de förpackade ostbitarna ska ges varsitt unikt GTIN. I bilden nedan har den hela osten getts GTIN G, och de förpackade ostbitarna har getts GTIN H.
Exempel 2: Butiken beställer en stor förpackning med kycklingbröst som de sedan delar upp i mindre förpackningar som säljs per vikt. Den stora förpackningen och de små förpackningarna ges varsitt unikt GTIN. I bilden nedan har den stora förpackningen med kycklingbröst getts GTIN I, och de små förpackningarna har getts GTIN J.
Om regeln inte tillämpas går det inte att skilja en färskvara som beställs i en stor kvantitet från samma färskvara efter att den har delats upp och förpackats i butik.